Undringer om GameStop, maktkamp mot storkapitalen, skiheisanalogier og asymmetriske bets

A short story about the short story.

Gledelig mandag!

Jeg hadde en dag i alpinbakken i helgen, og hadde med andre ord omtrent samme bevegelseskurve som GameStop - heisen opp, off-piste ned, gjerne med et par knall og fall underveis, og så rett til topps igjen. Heiskortet kostet riktignok bare 300 kroner, men $GME-muligheten jeg ikke hoppet på kostet meg noen hundre tusen pluss minus.

En kompis fortalte meg nemlig om WallStreetBets og et pågående scheme for å knekke et par hedgefond allerede på lørdag for en uke siden. Han hadde lastet opp med GameStop-aksjer for $37 per share, og ville ha meg til å gjøre det samme. Jeg var opptatt med praktiske gjøremål den kvelden, så jeg glemte bort hele greia (dessuten hørtes det helt vilt ut!).

Long story short (no, not short like that!)min gode venn gjorde 10x på bettet sitt, og har dermed gjort om en månedslønn til en årslønn i løpet av en uke. Undertegnede sitter med knapper, glansbilder, og skjegget fullt av trauste indeksfond (som nå attpå til faller fordi hedgefond-gutta må selge unna aksjer for å dekke short-tapene sine i GameStop!).

Med andre ord var det langt mellom teori og praksis for meg denne uka. I teorien tror jeg på å ta bets som har asymmetrisk oppside og begrenset nedside. I praksis sto jeg over muligheten til å ta det mest asymmetriske bettet som har dukket opp på kanskje et tiår, selv om det ble servert på sølvfat og alt jeg trengte å gjøre var å trykke på en knapp. Men gjort er gjort, og ugjort er ugjort – lesson learned til neste gang (kanskje).

Uansett har det vært en spennende sak å følge med på fra sidelinjen, og kanskje blir det like spennende i uken som kommer.

(Hvis du har vært i dvale den siste uken og ikke aner hva jeg snakker om, les Dagens Næringslivs "hva i all verden skjedde nå"-sak før du leser videre her.)

Disclaimer: dette er ikke finansiell rådgiving på noen som helst måte.
Disclaimer II: jeg har flere ubesvarte enn besvarte spørsmål knyttet til dette. Jeg fulgte ærlig talt ikke spesielt godt med i finansfagene på NHH, så hvis du som leser dette spotter ting jeg har misforstått, let me know.

Hva skjer videre?

Det blir sabla spennende å se. Ifølge IsTheSqueezeSquoze.com, som tracker utestående shortposisjoner i GameStop, er det fortsatt mange shorts igjen. Med andre ord har ikke de store shorterne ennå klart å kjøpe nok aksjer til å close posisjonene sine ennå, eller nye shortere har kommet til på løpende bånd, eller en kombinasjon av de to. Med andre ord: bettet er fortsatt i live.

Hvis hypotesen til WallStreetBets-gjengen holder, må shortselgerne før eller siden kaste kortene og begynne å kjøpe aksjer i hopetall, som vil presse prisen "to the moon". Hvis ikke de har greid å sno seg unna med kløktig og/eller shady finansiell ingeniørkunst allerede, naturligvis. Hva som er endgamet her er virkelig anyone's guess.

So many questions

Dette er en rar situasjon, med en lang liste av ubesvarte spørsmål.

Hva skjer hvis WSB "vinner", og shortskvisen før eller siden blir “ferdigskvist”? Skal WSB-gjengen da cashe ut ved å selge til hverandre, eller til sistemann som dukket opp på festen? Eller blir de sittende på aksjene i lang tid fordi det er mindre viktig for disse folka å bli rike enn å vise fingeren til Wall Street?

Kommer dette til å endre finansmarkedene for godt? Hvordan? Er dette starten på slutten for shorting i storskala?

Kommer WallStreetBets til å bli infiltrert av hedgefondforvaltere som vil unngå at denne typen situasjon spiller seg ut igjen?

Hva er den praktiske betydningen av at det tilsynelatende er shortet flere aksjer enn det finnes aksjer i sirkulasjon? (Hvis du som leser dette har en god finans-skalle, opplys meg gjerne!)

Kommer WallStreetBets til å gjøre Occupy-bevegelsen aldri helt fikk til, nemlig å tilte maktbalansen i kapitalmarkedene i retning av "mannen i gata"?

Vil Alexandra Ocasio-Cortez og Donald Trump Jr noensinne være enige om noe igjen?

The short story behind the short story

Et interessant aspekt ved dette sirkuset er historien som ligger bak.

Dette startet ikke for en uke siden, men i september 2019 (!) da en kar ved brukernavn DeepFuckingValue postet på Reddit at han hadde gått tungt inn i GameStop, basert på det som (for en ufaglært som meg, i alle fall) faktisk ser ut som et ganske godt stykke due diligence arbeid. Hver måned i over et år postet han en månedlig update på bettet sitt, og ble mer eller mindre konsekvent gjort narr av, basert på diverse versjoner av narrativet om at "GameStop er den neste Blockbuster".

I juli 2020, da GME-kursen sto i $4, postet han denne legendariske analysen på YouTube, med beskrivelsen "In this video I review GameStop (GME, $4.03, $260M market cap). As of July 2020 I'm bullish on the stock – perhaps foolishly so."

Resten er historie. Den siste Reddit-posten hans er atter en "monthly update"-post, denne gangen for januar 2021. Med en ålreit account balance på $46,043,545, ser det ut til at DeepFuckingValue er den som ler sist og best så langt (selv om det i skrivende stund er nedjustert med en neve millioner dollars på dagens prisfall).

Power to the players

Det fremstår som en skjebnens ironi at GameStops slogan er “power to the players”, siden GME-aksjen nå fremstår som selve symbolet på en bevegelse av småsparere (pluss Elon Musk) som kommer sammen for å yppe mot mektige Wall Street.

Fra fundamentals til folkebevegelse

Kanskje det mest interessante med hele dette eventyret var hvordan narrativet om GameStop inne på WallStreetBets-forumet ganske raskt gikk gjennom tre ulike faser, som ga investorer tre distinkte grunner til å kjøpe seg opp:

  1. GME som et fundamental value case: GME så underpriset ut gitt mengden cash på bok, og det faktum at 90% av butikkene deres var cash flow positive, at det absolutt ikke var fare for konkurs, og at aksjen var shortet ut av alle proporsjoner som la grunnlaget for squeezen som omsider spilte seg ut. På dette stadiet kjøpte DeepFuckingValue seg inn, etterfulgt av blant annet Michael Burry, “The Big Short-guy” (ja, han som filmen er basert på!).

  2. GME som et momentum play: da aksjen begynte å skyte fart, hoppet en del momentum-investorer på (til og med en del hedgefond!), som pushet prisen ytterligere opp.

  3. GME som en folkebevegelse: aksjen gikk fra å være en finansiell investering til å bli en emosjonell investering for titusenvis av mennesker. Det ble gutta på gølvet mot de store kapitalkreftene på Wall Street. De ble “oss mot dem”, og mange ser ut til å være mer motivert av å knekke et par store stygge hedgefond enn å faktisk tjene penger for seg selv. Dette ser man ikke ofte!

Investorlegenden Chamath Palihapitiya forklarer det siste punktet godt i disse to videoklippene:

“I think what you’re seeing is a pushback against the establishment in a really important way. I would encourage anybody who is dismissive of this thing to just go into WallStreetBets and read the content there.

[…] A lot of people in WSB are doing some incredible fundamental diligence on companies, trying to think about long term value. In my opinion many of them are doing as good a job as many hedge fund analysts I work with.

[…] Many people believe that coming out of 2008, Wall Street took a lot of risk, and the retail investors were left as the bagholders. A lot of these kids were in grade school and high school when this happened. They lost their homes, their parents lost their jobs, and they’ve always wondered “why did those folks get bailed out for taking loads of risk, but nobody came to help my family?””

Det hele minner litt om en finansiell versjon av scenarioet som skisseres i Nick Hanauers TED-talk, bare at pitchforks er byttet ut med call options.

Fortsettelse følger

Her er det bare å poppe popcornet og se hva neste episode bringer av underholdning. Vinner de snille nerdene eller slemme-Melvin og storkapitalen? Blir det blodbad eller ei? Er det flere cliffhangers i vente, eller har hovedplottet spilt seg ut..?

Jeg sier som TV2 - se hva som skjer..

Med ønske om en gledelig uke,

-Jacob

Kjenner du noen som vil like disse Undringene? Trykk på knappen under for å dele dem videre:

Share Jacobs Undringer


Helt til slutt: en samling av gøyale Tweets fra den siste uken