Undringer om 2021, nyttårsforsetter, Stalin vs OKRs, produktivitetsboosting, DJ-sett fra verdensrommet og snikfotografering anno 1890

Femårsplaner funket ikke for Stalin. De funker neppe for deg heller.

Hei igjen gode venner, samt dere nye digitale fjes som har funnet veien hit siden forrige utgivelse! 👋

Først og fremst: gledelig nytt år! Jeg håper du ser frem til nye muligheter å gripe, problemer å løse, verdi å skape, gleder å oppleve, bøker å lese, lykke å smi, egen-lykkes-smed-style, og ikke minst læring å fråtse i.

Som nevnt sist brukte jeg romjulsdagene på å se bakover på året som har gått, og nyttårsdagene på å se fremover på det som kommer. Tilbakeblikket og refleksjonsprosessen (som beskrevet overordnet i forrige Undringer) ledet til lange utredninger i Roam-databasen min, nye innsikter, og påminnelser om høydepunkter, nedturer og lessons learned fra året som gikk.

Jeg endte opp med å skrive en lengre oppsummering av året mitt her, for deg som måtte være interessert å kikke bak gardinen og se hva jeg tar med meg videre fra det uforglemmelige året 2020. Noen stikkord inkluderer antifragilitet, RemoteWork.no, alkoholfri øl, min kjære far, nettverkseffekter, Twitter, psykedelika og relasjonell kompetanse. Resten får du lese selv.

Fra fundament til involvement

Kikking inn i krystallkula for 2021 pågår fremdeles for mitt vedkommende. Tematisk snuser jeg på "The Year of Involvement" som en overordnet slogan for året som kommer.

2020 har vært et introvert og introspektivt år på mange måter, som for så vidt har passet meg godt. Når det har skjedd lite rundt meg har jeg hatt "internt fokus" både profesjonelt og personlig. Jeg har i stor grad stengt verden ute og kanalisert egen tid, energi og fokus i retning av å bygge et fundament for Braver (les vår "profesjonelle annual review" her) og for meg selv.

Nå kjennes det ut som at en del fundamentale greier er på plass, og at tiden er moden for å vende blikket utover. Involvement med verden, gamle venner, nye idéer, flere ansatte, spennende kunder, andre impulser. Det er snart tid for å begynne å danse litt på den metaforiske grunnmuren som er lagt, om du vil.

Nyttårsforsetter er ut, “personal OKRs” er inn

Jeg kan trives med å ha et overordnet tema eller retning for året som kommer, men nyttårsforsetter og årlige mål har jeg sluttet med.

Som jeg skrev i en lengre Twitter-tråd her om dagen, er 12 måneder en alt for lang tidshorisont å forholde seg til.

Mennesker som har høy personlig veksttakt, eller lever dynamiske liv, eller begge deler, kan de facto være en helt annen person om 12 måneder enn de er i dag.

Derfor blir det et skudd i blinde å sette konkrete og målbare mål for en så lang tidsperiode, litt som om et selskap i en dynamisk bransje skulle sette kvantifiserbare 5-årsmål, Sovjet-style. Det ser fint ut på slidene der og da, men så endrer verden seg plutselig, og samtlige måltall blir irrelevante.

Etter å ha eksperimentert med diverse personlige målstyrings-setups de siste par årene har jeg landet på at et kvartal er en hensiktsmessig tidsperiode for meg. Lenge nok til at man kan få utrettet skikkelige ting, men kort nok til at man greier å forholde seg til tidshorisonten. Kanskje er det ikke tilfeldig at OKRs (Objectives & Key Results) også baserer seg på kvartaler..?

Hvis du har planer, ønsker eller drømmer for 2021 som du vil dele, hadde det vært kult å høre om dem, både av nysgjerriget og for å lære av hva som opptar andre på vei inn i et nytt år. Svar gjerne på denne mailen med en setning eller tre :)

Med det sagt har jeg ikke noe mer på hjertet for denne gang, annet enn at å nevne at jeg holder på å utvikle et produktivitetskurs som lanseres ganske snart. Jeg har innsett at de fleste kunnskapsarbeidere aldri har fått opplæring i "the basics" hva gjelder tidsstyring, hvordan deale med epost-bonanza, hvordan prioritere hva som bør gjøres i møte med uendelige todo-lists, hvordan jobbe effektivt med digitale verktøy, automatisering av repetitive oppgaver, og så videre og så videre. Å sende en nyutdannet kunnskapsarbeider ut i arbeidslivet uten å lære henne slikt, er etter mitt syn like sprøtt som å sende en rørlegger inn under vasken uten at han har fått opplæring i hvordan bruke en skiftenøkkel.

Derfor dette produktivitetskurset. Målgruppen er kunnskapsarbeidere som føler at tiden ikke strekker til, eller at "information overload" og kontinuerlige distraksjoner gjør det vanskelig å finne tid og fokus til å få gjort de oppgavene som virkelig betyr noe. Hvis du er hypp på å høre mer om kurset når det nærmer seg lansering, må trykke “Svar”, og så skrive en setning om hvorfor dette er noe du er nysgjerrig på.

Gledelig søndag til deg!

-Jacob


Stilige funn fra internett den siste uka

Helt til slutt må jeg legge ved to artige saker jeg kom over denne uka. Verdt en titt på søndagskvelden eller i lunchen på en tirsdag!

Den første er dette videoklippet av verdens første DJ-sett fra verdensrommet, som ble live-streamet til et par tusen mennesker på cruiseskipet Norwegian Pearl i forfjor. Er intergalaktiske raves neste forsøk på å tiltrekke seg livsformer ute i verdensrommet, mon tro?

Den andre er av mer historisk karakter, nemlig en bildeserie tatt i Oslo på 1890-tallet. En student ved navn Carl brukte alle sparepengene sine i en gadget-shop, og endte opp som den stolte eier av et skjult kamera festet i knapphullet på skjorten sin. Så løp han rundt i Oslos gater som en undercover paparazzi, knipset vilt, og fanget alt fra hverdagsliv til Henrik Ibsen. Pure gold. (Aftenposten skrev også en sak om snikfoto-Carl for en del år siden.)