Undringer om diet coke og atomkrig, cybersikkerhetstrusler på to hjul, remote work nirvana, push ups og stand up desks

God morgen, gode venner!

Hvor enn du er i verden – i stua, på soverommet/hjemmekontoret, kjøkkenet, eller kanskje garasjen – håper du er ved godt mot i trygg avstand fra Follo og omegn.

Denne uken har jeg omsider fått skriblet ned noen tanker om fremtidens arbeidsliv og arbeidshverdag som har spunnet rundt i skallen en stund.

Ja, det blir godt å møte gode kolleger igjen når alt dette er over. Men det er naivt å tro at remote work ikke lenger er relevant så fort det er legitimt å være på kontoret igjen. Millioner av nordmenn har tross alt fått smaken på en mer fleksibel måte å jobbe på. Mange av oss kommer til å nekte å gå tilbake til rigide arbeidstider, dagpendling i smekkfulle tog, eller åpne kontorlandskaper fulle av distraksjoner.

Det er derfor de ansatte som til syvende og sist bestemmer hvordan fremtidens arbeidshverdag ser ut. Organisasjoner som krever fysisk oppmøte på kontoret kommer til å tape kampen om de flinkeste medarbeiderne som vil sette krav til fleksibilitet og velge arbeidsgivere deretter. Gode muligheter for å jobbe remote vil bli et minimumskrav for å oppfattes som en attraktiv arbeidsplass.

Here teksten kan du lese her hvis du vil. Dette er den første i en serie som kommer på løpende bånd de neste par ukene - i morgen skriver jeg om "3 levels of remote work", fra krisekontor til "det digitale kontoret", til "remote work nirvana", hvordan en typisk arbeidsdag ser ut på hvert av de tre nivåene, og hvordan man som organisajon kan utvikle seg fra ett remote-nivå til et annet.

Hvis du vil motta disse tankene i innboksen kan du signe opp på nyhetsbrevet til RemoteWork ved å trykke her, scrolle helt til bunn og punche inn mailen din i nedre høyre hjørne.

Men la oss vende blikket mot verden, for det er sannelig ikke bare her hjemme vi snakker om hjemmekontorets gleder og sorger.


Undringer: Hjemmekontor Spesial

På hjemmekontoret til Joe Biden har det blitt ommøblert, kan rikskringkasteren melde. Overraskende nok er det URIX, ikke NRKs interiørseksjon, som rapporterer om at det har skjedd radikale endringer på kontoret som har form som en sammenskvist sirkel – det er ny farge på sofaene, utskiftede gardiner, og et teppe fra Clintons tid er tilbake på gulvet. The times they are'a changin!

Diet Coke og atomkrig, bare et tastetrykk unna

I tillegg har Joe valgt å fjerne "butlerknappen", Trumps røde knapp som hadde en eneste funksjon: å få en butler til å hente en boks diet coke til verdens mektigste mann. Denne knappen ble visstnok trykket på opptil 12 ganger om dagen (!), og gjerne et par ganger ekstra hvis det kom gjester på besøk – da likte Donald å skøye med dem og si at det var "atomknappen", for så å trykke på den frenetisk, til gjestenes store skrekk. Once a showman, always a showman..!

Cybersikkerhet og sykkelsikkerhet

Den røde knappen som nå truer rikets sikkerhet der borte, er den som heter "START BIKING!". Joe har nemlig tatt med seg sin hippe, digitale treningssykkel, en såkalt Peloton, til hjemmekontoret sitt. Denne tohjulede dingsen lar presidenten delta i spinningtimer som streames live til en skjerm på sykkelen, hvor man svetter sammen med en god gjeng av medsyklister som sykler hjemme hos seg selv i sanntid. Vel og bra det, tenker du kanskje, alle trenger vi jo litt mosjon – men nå viser det seg at denne sykkelen har blitt et skikkelig cybersikkerhetsproblem. Vet jo aldri når Kremlin eller Pekin skulle finne på å tune inn og lytte til Biden som puster, peser og røper statshemmeligheter på en virtuell sykkeltur..!

Get up, stand up

Hva vil det bety for Bidens helse hvis luften tas ut av hans digitale sykkeldekk? Det kan vi bare spekulere i. Heldigvis har den norske kontorutstyrsleverandøren AJ produkter sendt over et annet helsefremmende tiltak fra sitt varesortiment, nemlig en hev-senk-pult med produktnavn “The Predidential Desk”, som en del av noe så sjeldent som en artig reklamekampanje for kontormøbler. It's time to stand up!

Personlig liker jeg godt å heve og senke pulten på kontoret, men i disse hjemmekontortider tar jeg til takke med en Oppreist, en herlig enkel løsning i papp for oss som liker å stå opp for oss selv et par ganger i løpet av arbeidsdagen.

Siden et bilde sier mer enn tusenvis av ord, la meg presentere min venn og Oppreist-gründer Niklas som demonstrerer sin egen kreasjon i E24.no i forrige uke. Kjøp din egen pappkreasjon på oppreist.com hvis du vil opp i høyden – ryggen din vil takke deg.

Remote work endrer verden (i hvertfall San Francisco, Montana og Bali)

Siden COVID og remote work har fullstendig de-couplet arbeidsplass og bosted rent geografisk, kan vi nå i praksis ta med oss Macbook og Oppreist og flytte hvor enn vi vil. Hvor kommer vi da til å bo?

Svaret på endrede bostedspreferanser i Norge har vi ikke ennå, men i USA ser man allerede nå at leieprisene på bolig stuper i San Francisco, New York og lignende hotspots, mens det motsatte skjer i smalltown ‘murica.

Leieprisene i SF falt for eksempel med 27% i fjor. Med andre ord trenger vi bare et nytt fall på cirka 70% før det faktisk går an for oss dødelige (non software engineers) å bo der.

Samtidig rapporteres det om at "zoom towns are the new boom towns". Landsbyen Butte, Montana, trekkes frem som et eksempel; ypperlige alpintsentre, rask wifi og lave boligpriser har gjort Butte og lignende plasser over hele landet til hotspots for "millennials in search of a permanent vacation". Er dette v2 av “digital nomad” trenden, mon tro?

V1 av digital nomad trenden dreiet seg i all hovedsak om å ta med Macbooken sin til Bali for å selge e-bøker til $19 titulert "How to quit your job and move to Bali". Ifølge en kompis som er på Bali as we speak har de digitale nomadene nå dratt sin vei, og det er generelt laber stemning der borte. Men det hindrer ikke den Balinesiske statsmakt i å utøve det som må være verdens mest lettfattelige COVID-politikk – straffen for å ikke bruke munnbind i Orientens svar på Kanariøyene, er rett og slett 50 armhevinger på åpen gate, foran politimenn som teller med pinlig nøyaktighet. Helt ned! Brystet i bakken!

Det var alt jeg hadde på hjertet for denne gang. Slenger ved at par anbefalinger til ting du kan lese og se på denne uka. Gledelig mandag!


Ukens anbefalte

Artikkel: Thorstein Veblen’s Theory of the Leisure Class—A Status Update [LINK]

Det holder ikke lenger å signalisere sin plass i det sosioøkonomiske statushiarkiet med dyre ting og juggel, nå som “hvermannsen” har råd til å henge med på mye av det materialistiske jaget. Når “alle” har iPhone og ålreit veske, må overklassen pryde seg med noe annet for å kommunisere sin høye standing. Denne artikkelen argumenterer for at dette nye er “beliefs” av ymse slag, og hvilke implikasjoner det kan ha på sikt.

“…Top universities are also crucial for induction into the luxury belief class. Take vocabulary. Your typical middle-class American could not tell you what “heteronormative” or “cisgender” means. But if you visit Harvard, you’ll find plenty of rich 19-year-olds who will eagerly explain them to you. When someone uses the phrase “cultural appropriation,” what they are really saying is “I was educated at a top college.”

Consider the Veblen quote, “Refined tastes, manners, habits of life are a useful evidence of gentility, because good breeding requires time, application and expense, and can therefore not be compassed by those whose time and energy are taken up with work.” Only the affluent can afford to learn strange vocabulary because ordinary people have real problems to worry about.

The chief purpose of luxury beliefs is to indicate evidence of the believer’s social class and education.”

Videosnutt: Harry Mack er verdens sjukeste freestyler

Dette trenger ingen intro. Du må bare se et par minutter, så skjønner du greia. Mind blown! 🤯